Încă de la naștere, copiii par că exersează viitoarele sentimente puternice. De multe ori, în spatele unui comportament nedorit al copilului se află o nevoie emoțională nesatisfăcută.
Este important să ne înțelegem copiii pentru a-i putea ajuta în recunoașterea, validarea și gestionarea emoțiilor și acest lucru îl putem face atunci când suntem capabili să identificăm și să ne recunoaștem propriile trăiri, emoții și sentimente.
Din dorința de a le stimula dezvoltarea inteligenței emoționale, elevii clasei a III-a D din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Voluntari au primit vizita psihologilor Direcției de Asistență Socială Voluntari, care le-au vorbit despre emoții: ce sunt acestea, cum se manifestă și cum pot fi gestionate.
În cadrul activității, copiii au fost îndemnați să își exprime emoțiile și să discute liber despre ele, în prezența colegilor de clasă.
Prin intermediul unor jocuri de rol, elevii au fost puși în diverse situații cu care se confruntă în viața de zi cu zi, pentru a exemplifica cele mai importante emoții pe care le au și pentru a învăța să le recunoască și să le gestioneze.
Concluzia de astăzi a fost aceea că învățăm să ne controlăm emoțiile pe parcusul întregii vieți, fiind nevoiți să trecem prin diverse situații și trăiri, așa că nu trebuie să ne rușinăm cu emoțiile pe care le avem în anumite momente, indiferent dacă acestea sunt pozitive sau negative.
La finalul activității, copiii au primit Diploma Emoțiilor pentru implicarea activă, interesul manifestat față de cele învățate astăzi și pentru curajul de care au dat dovadă în exprimarea propriilor trăiri.